Maakuntien välinen nettomuutto oli positiivinen

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Kanta-Hämeen väkiluku oli tammikuun 2019 lopussa 171 336. Maakunnan väkiluku laski viime vuoden lopusta 100 hengellä, mikä on 37 henkeä enemmän kuin tammikuussa 2018.

Maakuntien välinen nettomuutto oli pitkästä aikaa positiivinen, kun maakuntaan muutti 647 henkilöä ja lähti 641 henkilöä. Lukema ilahduttaa, sillä nettomuutto ei ole vastaavana ajankohtana ollut positiivinen sitten tammikuun 2013. 

Maakunnan myönteinen nettomuuton lukema on seurausta Hämeenlinnan seudun kuntien, Hattulan, Hämeenlinnan ja Janakkalan, positiivisesta nettomuutosta, joka oli yhteensä lähes 50 henkilöä. Viime vuoden tammikuuhun verrattuna tulomuuttajia maakuntaan oli 64 henkeä vähemmän ja lähtijöitä 85 henkeä vähemmän.

Hämeenlinnan seutukunnassa väestön kokonaismuutos oli tammikuussa lähes nolla. Vaikka luonnollinen väestönlisäys Hämeenlinnan seudulla olikin negatiivinen, niin positiivinen nettomuutto edesauttoi Hämeenlinnan väestökehitystä myönteisempään suuntaan. Forssan ja Riihimäen seutukunnissa luonnollinen väestönlisäys ja kuntien välinen nettomuutto oli edelleen negatiivinen.

Hattula oli tammikuussa ainoa kunta, jonka kokonaismuutos oli positiivinen. Syntyneitä hattulalaisia oli vähemmän kuin kuolleita, mutta muutti selvästi enemmän uusia asukkaita kuin sieltä pois. 

Myös Uudenmaan, Pirkanmaan, Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan ja Ahvenanmaan maakunnissa nettomuutto oli positiivista. Yleisellä tasolla kuntien välinen tulo- ja lähtömuutto on kuitenkin vähentynyt viime vuoden tammikuuhun verrattuna, joten töitä kehityksen edistämiseksi on edelleen jatkettava.

Muuttovoittoa ulkomailta

Maahanmuutto ja maastamuutto on ollut laskussa jo useamman vuoden ajan. Tammikuussa Kanta-Hämeeseen saatiin kuitenkin 14 hengen verran muuttovoittoa ulkomailta, mikä oli enemmän kuin edellisvuonna vastaavaan aikaan. Tammikuussa 2019 ulkomailta muutti Kanta-Hämeeseen 29 henkeä ja lähtijöitä oli 15. 

Maakuntien välisessä vertailussa Kanta-Hämeeseen muuttaa silti lähes vähiten uusia henkilöitä ulkomailta. Koko maan tasolla Kanta-Hämeen nettomaahanmuutto oli kolmanneksi pienintä Keski-Pohjanmaan ja Ahvenanmaan jälkeen.

Luonnollisessa väestönlisäyksessä ei merkittävää muutosta

Uusia kantahämäläisiä syntyi 96, mikä on 25 lasta vähemmän kuin tammikuussa 2018. Kuolleita oli 184 henkeä, mikä on 10 henkeä enemmän kuin vuotta aiemmin. Tämä tarkoittaa, että luonnollinen väestönlisäys maakunnassa oli tammikuussa edelleen negatiivinen, mutta se ei kuitenkaan merkittävästi poikennut edellisvuosien vastaavan ajankohdan tilanteesta.

Syntyvyys oli kuolleisuutta pienempää lähes kaikissa muissakin maakunnissa. Koko maan tasolla syntyneitä oli tammikuussa 961 vähemmän kuin kuolleita. Ainoastaan Uudenmaan, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnat sekä Ahvenanmaa ylsivät positiiviseen lukemaan. 

Lisätietoja: Hämeen liitto
Heikki Pusa, suunnittelujohtaja, p. 0500 483 642
Jesse Marola, maakunta-analyytikko, p. 050 592 6562

Tutustu tammikuun 2019 väestökatsaukseen