Sotessa tarvitaan rakenteellisia ja toiminnallisia uudistuksia

Kuntien heikentynyt taloustilanne, ja muun muassa väestön ikääntyminen vaikuttavat lähivuosina voimakkaasti sote-palvelujen käyttöön ja kustannuksiin. Toimintaympäristö on tällä hetkellä haasteellinen. Kanta-Hämeessä jatketaan maakunnallisen sote-kuntayhtymän mahdollisuuden selvittämistä.

Maan hallitusohjelman mukainen lainvalmistelu soten osalta on vasta käynnistymisvaiheessa. Erinäisiä selvityksiä esimerkiksi Uudenmaan erillisratkaisusta ja kuntien tuottamisoikeudesta on käynnissä. Näistä on luvattu tehdä johtopäätökset vuodenvaihteeseen mennessä.

- Aika näyttää, saadaanko kansallista sote-ratkaisua valmiiksi tällä hallituskaudella. Edelleen kuitenkin uskomme, että ratkaisu syntyy, toteaa projektipäällikkö Niina Haake Hämeen liitosta.

Kanta-Hämeessä käydään keskustelua yhteisestä vapaaehtoisesta sote-ratkaisusta

Sipilän hallituksen maakunta- ja sote-uudistuksen kaaduttua useammalla alueella Suomessa on ryhdytty kartoittamaan vaihtoehtoja vapaaehtoiselle etenemiselle, ja näin tehdään myös Kanta-Hämeessä.

- Maakunnassa tehty oma selvitys- ja valmistelutyö antaa meille aikatauluedun lisäksi paremmat vaikuttamismahdollisuudet omaan tulevaisuuteemme siinä vaiheessa, kun kansallinen ratkaisu syntyy, sanoo Niina Haake.

Kanta-Hämeen maakunnallisen sote-kuntayhtymäselvityksen ohjausryhmä loi yhteistä näkyä sote-palvelujen tilanteesta, ja mahdollisuuksista järjestäytymiskokouksessaan keskiviikkona 2.10.2019. Ohjausryhmä keskusteli maakunnallisen sote-kuntayhtymän perustamisen mahdollisuudesta.

- Kansallisen ratkaisun kaatumisesta huolimatta tarvitsemme rakenteellisia ja toiminnallisia uudistuksia. Kanta-Hämeessä halutaan hyödyntää Oma Häme -valmistelun aikana hyvä tehty työ, Niina Haake toteaa.

Vuodenvaihteen jälkeen punnitaan, lähdetäänkö Kanta-Hämeessä liikkeelle vapaaehtoisen kuntayhtymän, vai tiivistyvän sisältölähtöisen yhteistyön kautta. Kokonaisuutta tullaan tarkastelemaan huolella eri näkökulmista.

- Syksy on keskusteluvaihetta, missä jokainen kunta tarkastelee omia lähtökohtiaan ja katsotaan myös kansalliset pelimerkit. Keskeistä on, että jatketaan yhteistyötä ja yhteen hiileen puhaltamista, Niina Haake jatkaa.

Tutustu tästä Maakunnallisen sote-kuntayhtymäselvityksen väliraporttiin

Lisätietoja: Hämeen liitto
Niina Haake, projektipäällikkö, p. 040 869 6436