HFP-neuvottelukunta

Päivitetty 4. toukokuuta 2022

Helsinki-Forssa-Pori-neuvottelukunta on perustettu valtatien 2 (vt2) liikennekäytävän kehittämistä varten vuonna 2010. Me Hämeen liittona olemme vahvasti mukana valtatien 2 kehittämisessä.

Hämeen liitolla on vuosina 2021–2022 HFP-liikennekäytävän neuvottelukunnan puheenjohtajuus ja sen toiminnan veto- ja valmisteluvastuu. Puheenjohtajana toimii kantahämäläinen kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen.

Neuvottelukunnan tehtävänä on edistää ja ohjata valtatien 2 liikennekäytävän kehittämistä, koota yhteen HFP-liikennekäytävän vaikutusalueella toimivat maakuntien liitot, kunnat, kauppakamarit, ELY-keskukset, kehittämiskeskukset ja muut keskeiset sidosryhmät. Neuvottelukunta kokoontuu yleensä kahdesti vuodessa.

Valtatie 2 merkitys Kanta-Hämeelle

Valtatie 2 alkaa läheltä Helsinkiä, Vihdin Palojärveltä ja kulkee Forssan kautta Porin Mäntyluotoon.

Tiellä on merkittävä rooli henkilö- ja raskaan liikenteen reittinä sekä valtakunnallisesti että seudullisesti. Valtatie 2 on ainoa suora yhteys Porista Helsinkiin. Se on Forssan seudun pääliikenneyhteys pääkaupunkiseudulle ja siksi tärkeä myös joukkoliikenteelle. Valtatie yhdistää keskeiset työssäkäyntialueet ja on tärkeä sen varrella sijaitsevien kuntien ja kaupunkien sisäisessä liikkumisessa. Tien merkitys maakunnille ja koko Suomelle on huomattavan tärkeä.

Uudeltamaalta Poriin ajettaessa Forssan seutu on ensimmäinen isompi teollisuuskeskittymä.

Valtatie 2 on kuitenkin liian kauan jäänyt kehittämisen varjoon muista Suomen pääteistä. Tien kehittäminen on saatavat toteutukseen, jotta valtatie muuttuu tienkäyttäjille turvallisemmaksi. Siitä hyötyvät myös valtatiestä elinvoimaa saavat kunnat ja alueiden elinkeinoelämä, joka voi luottaa sujuvaan ja täsmälliseen liikenteeseen.

Tarinamaiseen ja kuvin ja videoin täydennettyyn reportaasiin voi tutustua tästä linkistä:

Valtatie 2 -ryhmä eduskunnassa

Eduskuntaan on perustettu 4.5.2021 valtatie 2 -ryhmä. Ryhmässä mukana ovat tien vaikutuspiirin kansanedustajat.

Tavoitteena on vt2-hankkeiden poliittinen edistäminen ja vaikuttaminen sekä edunvalvonnan tehostuminen yhteistyössä yli puolue- ja vaalipiirirajojen.

Ryhmän toiminnasta kiinnostuneet ovat edelleen tervetulleita mukaan. Hämeen liitto vastaa ryhmän toiminnan valmistelusta vuosina 2021 ja 2022.

Ryhmään kuuluvat tällä hetkellä:

  • Sanni Grahn-Laasonen, puheenjohtaja, kok., Häme
  • Eeva Kalli, kesk., Satakunta
  • Hilkka Kemppi, kesk., Häme
  • Matias Marttinen, kok., Satakunta
  • Arto Satonen, kok., Pirkanmaa
  • Timo Heinonen, kok., Häme
  • Jari Myllykoski, vas., Satakunta
  • Antero Laukkanen, kd., Uusimaa
  • Mirka Soinikoski, vihr., Häme
  • Petri Huru, ps., Satakunta

HFP-neuvottelukunnasta ja valtatie 2 -kehittämisestä voi kysyä tarkemmin Hämeen liiton liikenneasiantuntijalta, Juuso Helanderilta. Katso yhteystiedot Henkilöstö-sivulta.