Väestökehitys jatkui tammi-helmikuussa ennallaan

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Kanta-Hämeen väkiluku oli helmikuun 2019 lopussa 171 274. Maakunnan väkiluku laski vuoden alusta 162 hengellä, mikä on 23 henkeä enemmän kuin vuosi sitten. Kehitys on ollut vastaavana ajankohtana samankaltaista jo muutaman viimeisen vuoden ajan.

Vuodesta 2012 lähtien suurin osa maakunnan negatiivisesta kokonaismuutoksesta on johtunut maakuntien välisestä muuttoliikkeestä. Viime vuosina syntyvyyden lasku on kuitenkin ollut niin rajua, että vuoden 2018 luonnollinen väestönmuutos oli lähes yhtä vaikuttava tekijä negatiiviseen väestökehitykseen, kuin maakuntien välinen muuttoliike. Kehitys näyttää jatkuvan saman suuntaisena vuoden 2019 alkupuoliskolla.

Vuoden 2019 tammi-helmikuun aikana Kanta-Hämeessä syntyi 175 lasta, mikä on 41 lasta vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Syntyneitä oli 150 vähemmän kuin kuolleita. Tammi-helmikuun kuolleiden määrä oli 325, eli 25 henkeä vähemmän kuin vuotta aiemmin. Kanta-Häme ei kamppaile yksin alhaisen syntyvyyden kanssa. Syntyvyys oli kuolleisuutta pienempää lähes kaikissa muissakin maakunnissa. 

Janakkalalle muuttovoittoa

Janakkala oli helmikuussa ainoa kunta, jonka väestökehityksen kokonaismuutos oli positiivinen. Vaikka Janakkalassakin syntyvyys oli kuolleisuutta pienempää, niin tulomuuttajia oli enemmän kuin lähtijöitä.

Maakunnan nettomuutto kääntyi tammi-helmikuussa laskuun. Maakuntaan muutti 1141 henkilöä, mutta lähtijöitä oli 1179 henkilöä. Lähes kaikki muutkin maakunnat jäivät muuttotappiolle tammi-helmikuun välisenä aikana. Ainoastaan Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Päijät-Hämeessä ja Ahvenmaalla nettomuutto oli positiivista.

Muuttovoittoa saatiin 35 hengen verran ulkomailta, mikä oli 7 henkilöä enemmän kuin edellisvuonna vastaavaan aikaan. Tammi-helmikuussa 2019 ulkomailta muutti Kanta-Hämeeseen 75 henkeä ja lähtijöitä oli 40 henkeä. Edelleen koko maan tasolla Kanta-Hämeen nettomaahanmuutto on kuitenkin hyvin pientä ja Kanta-Hämeeseen muuttaa muihin maakuntiin verrattuna lähes vähiten uusia henkilöitä ulkomailta.

Lisätietoja: Hämeen liitto
Anna-Mari Ahonen, maakuntajohtaja, p. 050 572 0945
Jesse Marola, maakunta-analyytikko, p. 050 592 6562

Tutustu helmikuun 2019 väestökatsaukseen