Elinvoimakatsaus: Maaliskuun työllisyystilanne oli hyvä, mutta peräti 60 prosenttia työttömistä on miehiä

Kanta-Hämeen väkiluku oli maaliskuussa 169 333, mikä on 61 henkilöä vähemmän kuin helmikuussa. Maaliskuun aikana syntyi 91 uutta kantahämäläislasta ja kuoli 173 henkilöä. Maakunnasta poismuuttaneita oli 34 henkilöä enemmän kuin maakuntaan muuttaneita. Nettomaahanmuutto oli positiivinen 53 henkilöllä.

Työllisyystilanne on parantunut vuoden takaisesta

Kanta-Hämeen työttömyysaste oli maaliskuussa 8,7 %. Työllisyystilanne on kehittynyt hieman parempaan suuntaan, sillä vuotta aiemmin työttömyysaste oli 9,0 %.

Korkein työttömyysaste oli Forssassa (11,0 %), missä lomautusten määrä oli noussut runsaasti ja tästä syystä myös työttömyysaste oli noussut. Hämeenlinnassa työttömyysaste oli 9,7 % ja Riihimäellä 9,4 %. Matalin työttömyysaste oli Lopella (5,3 %), Hattulassa (5,4 %) ja Tammelassa (6,1 %).

Miesten osuus Kanta-Hämeen työttömistä on noussut 60 prosenttiin. Miesten osuus on yleensäkin korkeampi, mutta nyt lukema on poikkeuksellisen suuri. Eroa selittää muun muassa se, että naisvaltaisella palvelu- ja myyntialalla työttömien määrä on vähentynyt, mutta miesvaltaisella rakennusalalla työttömyys ei ole laskenut samaan tahtiin.

Pitkäaikaistyöttömien määrä jatkaa edelleen vähenemistään. Yli vuoden työttömänä olleita oli Kanta-Hämeessä maaliskuussa yhteensä 2 448 henkilöä. Määrä on laskenut jokaisessa Kanta-Hämeen kunnassa runsaasti vuoden takaisista luvuista. Kanta-Hämeen pitkäaikaistyöttömistä 61 % oli miehiä.

Lopettaneita yrityksiä hieman enemmän kuin aloittaneita

Vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä Kanta-Hämeessä oli lopettaneita yrityksiä enemmän kuin aloittaneita. Tarkemmat kuntakohtaiset luvut voi katsoa Kanta-Hämeen elinvoimakatsauksen osiosta ”Elinkeino”.

Lisätietoa:

Jukka Lidman, maakunta-analyytikko, p. +358 50 479 2541